Kuovisuo, Oulu

KARTTA: Kuovisuo Kansalaisen karttapaikalla

Kuovisuon 41 hehtaarin suuruinen suo- ja metsäalue sijaitsee Kiimingissä Oulusta linnuntietä 18 kilometriä itään. Luonnonperintösäätiön joulukuussa 2016 ostaman alueen kaakkoispuolella on Isokankaan suojelualue ja sen pohjoispuolen maamerkkinä kohoaa 326 metriä korkea Kiimingin televisiomasto.

Kuovisuo on kaunis, suurimmilta osin ojituksilta säästynyt suo, jolla elää muun muassa riekkoja. Suon keskellä olevan yhdeksän hehtaarin laajuisen kangassaarekkeen laidoilla voi yhä kuulla voimakkaasti harvinaistuneen pohjansirkun heleän laulun.

Kuovisuon kangasmaista kolme hehtaaria on luonnontilaista liki satavuotista kuusivaltaista sekametsää. Keskellä oleva metsäsaareke on sen sijaan hakattu 60-luvulla, mutta jäänyt sen jälkeen metsätalouden ulkopuolelle.

Kuovisuolla on otollinen sijainti. Välittömästi alueen eteläpuolella sijaitsee Oulun kaupungin omistama Sanginjoen ulkometsäksi kutsuttu 2 500 hehtaarin yhtenäinen metsäalue, jonka suojelusta on käyty vilkasta keskustelua jo yli kymmenen vuotta.

Kuovisuon palstan kaakkoisnurkkaan yltää ulkometsän toistaiseksi suurin suojeltu osa, Isokangas. Kuovisuon suojelun toivotaan vauhdittavan myös muiden ulkometsän arvokkaiden osien suojelua.

Kuovisuon määräalan ostohinnasta puolet, 30 000 euroa, lahjoitti Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri Hilja Pikkaraisen rahastosta.

Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Anna lahjaksi Kuovisuon lahjakortti!

Osta pala Kuovisuota!

Kuvagalleria