Mustakorpi, Nousiainen

KARTTA: Mustakorven metsä kansalaisen karttapaikalla

Säätiö osti keväällä 2008 Mustakorven metsän Nousiaisten Mustakulmalta. Mustakorpi (alun perin nimellä Suonperä II) löytyi metsätiloja myyvältä internetsivustolta. Säätiön ja sen tukiyhdistyksen edustajien katselmuksissa 13 hehtaarin metsäalue todettiin arvokkaaksi, ja säätiö osallistui tarjouskilpailuun. Iloiseksi yllätykseksi tarjous voitti täpärästi.

Metsässä ei ole tehty hakkuita vuosikymmeniin; myrsky riehui siellä 1950-luvulla ja entinen omistaja kävi kaatamassa joitakin puita alueelta viimeksi 1960-luvulla. Sittemmin alue on jätetty rauhaan ja metsä onkin kasvanut erittäin tiheäksi.

Mustakorven jylhin osa on vanha, koskematon hongikko, jossa kilpikaarnaiset männyt humisevat korkeuksissaan. Muualla metsä kasvaa nuorempia, eri-ikäisiä havu- ja lehtipuita, mikä antaa hyvät edellytykset luonnolliselle kehityskululle. Metsän siimeksessä viihtyy jo vaateliastakin lajistoa, esimerkiksi liito-orava sekä männynkääpä-niminen sieni. Ilmeikkyyttä maastoon tuovat pienet räme- ja korpipainanteet.

Mustakorpi on Luonnonperintösäätiön viides suojelualue Varsinais-Suomessa. 

Kuva: Anneli Jussila.

Anna lahjaksi palanen metsän tunnelmia!

Kuvagalleria